Canning blev opfundet af den franske kok og konditor Nicolas Appert i begyndelsen af 1800-tallet. Her er en kort oversigt over opfindelsen:
Historisk Baggrund
- Årsagen til Opfindelsen: På opfordring af den Napolion som ønskede en metode til at konservere mad til hæren og flåden, begyndte Nicolas Appert at eksperimentere med metoder til at bevare fødevarer.
- Opdagelsen: Appert udviklede en metode, hvor han opvarmede mad i forseglede glasflasker, hvilket forhindrede madens fordærv. Han opdagede, at opvarmning af mad i hermetisk forseglede beholdere kunne bevare den i længere tid.
- Publicering: I 1810 offentliggjorde Appert sin metode i bogen “L’Art de conserver les substances animales et végétales” (“Kunsten at konservere animalske og vegetabilske substanser”).
- Pris: For sin opfindelse modtog Appert en pris på 12.000 francs Napoleon.
Videreudvikling
Peter Durand: I samme år eonlpsom Appert offentliggjorde sin metode, 1810, fik den engelske opfinder Peter Durand patent på en metode til konservering af mad i tinbeholdere, hvilket markerede starten på dåsekonservesindustrien.
Nicolas Apperts opfindelse revolutionerede madkonservering og lagde grundlaget for den moderne fødevareindustri. Hans arbejde var afgørende for udviklingen af metoder til langvarig opbevaring af fødevarer, hvilket har haft stor betydning for både militære og civile anvendelser verden over.